Acupunctuur
Acupunctuur is een behandelmethode uit de traditionele Chinese geneeskunde. Deze eeuwenoude geneeskunde is gebaseerd op het inzicht dat lichamelijke en psychische klachten voortkomen uit verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Tijdens de behandeling plaatst de acupuncturist naaldjes op bepaalde acupunctuurpunten. Deze punten bevinden zich op de meridianen in het lichaam. Meridianen zijn banen waarlangs de levensenergie(Qi) in het lichaam circuleert. De acupuncturist kan zo de energiestromen in het hele lichaam reguleren, waardoor energieblokkades verdwijnen en de kwaliteit van energie verbetert. Om het effect van een behandeling te vergroten kan de therapeut gebruik maken van moxa of moxa-lamp,(moxa is bijvoetkruid dat wordt verwarmd) of cupping (op bepaalde plekken op het lichaam worden cups vacuüm getrokken). De naaldjes blijven 20-30 minuten staan. Acupunctuur heeft nagenoeg geen bijwerkingen. Bovendien heeft het een preventieve werking. Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, het verhoogd de pijngrens en stimuleert de levenslust!
Balans methode
De Balans methode is een gespecialiseerde discipline binnen de traditionele Chinese geneeskunde. De methode is ontwikkeld door dr. Richard Tan. Deze methode gaat uit van meridianen die elkaar balanceren en wordt ingezet voor ongemak en pijn op iedere locatie van je lichaam. Ongeacht de oorzaak. Onder ongemak wordt verstaan: tintelingen, gevoelloosheid, bewegingsbeperking, zwaar gevoel, etc. Pijn kan zijn: stekend, zeurend, zwaar, brandend, trekkend, door bijvoorbeeld sportblessures, post-operatief, slijtage, etc.
Er worden geen naalden in of rond de pijnplek worden geplaatst. De pijnplek is immers al overprikkeld en meer prikkels zijn vaak niet aangenaam. Het unieke van de Balans methode is pijnverlichting binnen enkele seconden na het inbrengen van de naald.
Acupunctuur helpt bij klachten zoals:
- hooikoorts
- astma, COPD, long-COVID restklachten (reuk- en smaakverlies, moeheid, kortademigheid, emotionele dysbalans)
- keel-, neus-, en oogklachten
- allerlei pijnklachten (hoofd, rug, knie, elleboog, pols, tenen etc)
- vermoeidheid
- menstruatie en overgangsklachten
- maag-, en darmklachten
- slapeloosheid
- oorsuizen (tinnitus)
- spanningsklachten en depressie
- ondersteunt bij de behandeling van kanker
De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend meer dan 60 aandoeningen die met succes met acupunctuur kunnen worden behandeld. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Acupunctuur (NVA) kan je hier meer over lezen.
Dry Needling - Fysiotherapie
Dry needling is een behandelmethode waarbij door middel van een speciale techniek spieren worden aangeprikt die op deze manier snel en langdurig ontspannen raken. De naam Dry needling komt van het feit dat er geen vloeistof wordt ingebracht. Dus droog prikken. Deze behandeltechniek wordt door speciaal hiervoor opgeleide fysiotherapeuten en acupuncturisten ingezet. Er wordt 1 naald gebruikt, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry needling werkt op specifieke punten, triggerpoints genoemd. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn in het omliggende gebied geeft. De pijn en stijfheid zorgt voor een bewegingsbeperking in de gewrichten en verminderde kracht en belastbaarheid van de spieren.
De therapeut zoekt deze triggerpoints op, omdat dit de oorzaak van de klachten kan zijn. Triggerpoints onstaan door overbelasting/langdurig in dezelfde houding belasten (CANS/RSI). Maar ook na blessures kunnen de klachten ontstaan. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naald worden deze punten in de spier ontspannen. Bij chronische klachten zullen zo nodig meerdere spieren behandelt worden. Het inbrengen van de naald is praktisch niet voelbaar. Als de triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan (een contractie) wat een soort krampgevoel geeft, waarna de spier zich ontspant en er meestal meteen makkelijker beweging mogelijk is.
Aandoeningen waarbij Dry needling wordt toegepast:
- triggerpoints
- frozen shoulder
- rugklachten
- hoofdpijn/migraine
- tenniselleboog/golferselleboog
- nek-schouderklachten
- ischias
- krampen in spieren
- peesontstekingen
- slijmbeursontstekingen
- CANS/RSI
- gevoelloosheid in arm/been