behandelingen en groepslessen om je lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren

Yin Yoga & Yang yoga

Yin yoga is een combinatie van de traditionele hatha yoga (de houdingen) en verschillende disciplines uit de Chinese taoïstische traditie. De Chinese geneeskunde is de basis van Yin yoga. Yin Yoga is een yogastijl waarin diepe ontspanning, mindfulness, mobiliteit & soepelheid van bindweefsel (ligamenten, pezen, gewrichten en (myo)fascia) en stimulatie van levensenergie (Qi) samenkomen. Yin yoga is een tegenhanger van ons hectische leven, the calm in the storm! Ondanks dat deze yogastijl erg passief overkomt, kunnen de houdingen toch behoorlijk uitdagend zijn op zowel fysiek als mentaal vlak. Doordat we in onze Yang gerichte westerse levensstijl voortdurend bezig zijn zowel met ons lichaam als in ons hoofd is het best moeilijk om stilte toe te laten. We leven veel in ons hoofd en staan vaak niet in contact met ons lichaam. Ons lichaam vertelt ons veel, maar we negeren het of we zijn niet in staat om te horen en te voelen wat ons lichaam ons te vertellen heeft. Yin yoga kan je helpen om beter om te gaan met je hectische en drukke leven en weer in contact te komen met je lijf. Yin yoga laat je kennis maken met de kracht van stilte, met een ‘zijn-modus’ in plaats van een ‘doe-modus’. Acceptatie, loslaten en naar binnen kijken. Je leert om de grenzen van je lichaam weer te kunnen voelen.  


Hatha yoga, power yoga, Vinyasa flow en de meeste andere yogastijlen die worden beoefend in het Westen, zijn met name gericht op Yang energie. Ze zijn namelijk gefocust op beweging van de spieren (dit noemen we Yang weefsels) met een nadruk op het rekken en versterken van de spieren. Tijdens Yin yoga ligt de focus op het stimuleren van weefsels die dieper in het lichaam liggen zoals bindweefsel, pezen, ligamenten en gewrichten (dit noemen we Yin weefsels). Aan deze weefsels wordt vaak weinig tot geen aandacht besteed tijdens meer actieve yogastijlen. In power yoga en aanverwante vormen worden de houdingen gemiddeld 5 ademhalingen vastgehouden. In Yin yoga blijf je veel langer in een houding; zo’n 3 tot 5 minuten. In beide yoga vormen wordt ook veel aandacht besteed aan pranayama/ademhaling.

Omdat er in Yin yoga vrijwel geen gebruik wordt gemaakt van spierkracht, zijn de meeste Yin houdingen dan ook zittend of liggend. 

Yin yoga heeft vele effecten op zowel fysieke, psychische als energetische processen in je lijf. Hieronder vind je een overzicht van een aantal effecten van Yin yoga.

  • weefsels worden soepeler en je bewegingsruimte neemt toe
  • reduceert stress
  • vermindert spanning en het verlicht klachten in je rug, benen en heupen
  • verbetert het functioneren van de organen
  • stimuleert het bindweefsel, zoals banden en kraakbeen
  • herstelt blessures
  • stimuleert de meridianen (het openen van energiekanalen) waardoor eventuele energetische blokkades worden opgeheven
  • voorkomt contractuur (blijvende samentrekking, verschrompeling of verkorting van weefsels)
  • voorkomt degeneratie (een vermindering van de functionaliteit van weefsel, verslechtering van de kwaliteit van een weefsel)
  • vertraagt het verouderingsproces
  • ondersteunt acupunctuurbehandelingen
  • leert je bewust te zijn van het moment en de tijd te nemen voor je lichaam en je gevoel
  • brengt je rust en ruimte om open te kunnen observeren en reflecteren

Pilates/Yang yoga en Yin yoga zijn complementair, door beide vormen te beoefenen houd je je lichaam en geest in balans. Het doen van Yin yoga is ook een goede combinatie met een andere Yange sport, zoals: fitness, fietsen of hardlopen. Kies voor Yin én Yang, zo bereik je het beste effect.

Pilates

Pilates is een therapeutische work-out die de mobiliteit en de stabiliteit van het lichaam vergroot. Het accent ligt op het trainen van de houdingspieren en de ‘core’. Ook ademhaling en mindfulness zijn een belangrijk onderdeel van de les. Alle bewegingen die uitgevoerd worden, moeten geconcentreerd plaatsvinden. Dat wil zeggen, je volledige aandacht bij elk spiertje dat je aanspant. De training wordt hierdoor intensiever en effectiever. Het geeft ook een positieve 'mentale tuning'; doordat je met je volledige aandacht bij de oefening bent, vergeet je andere dingen.

De stabiliteit en stevigheid van je lijf worden door je 'centrum' bepaald. Je centrum of 'core' is het gebied rond de onderrug, onderbuik, bekkenbodem en middenrif. Voordat er bewegingen van armen of benen worden uitgevoerd, moet je altijd eerst je centrum stabiliseren en een 'powerhouse' creëren. Het versterken van je 'core' zorgt er ook letterlijk voor dat je je sterker voelt. Je steviger in je schoenen voelt staan. Pilates oefeningen worden ook therapeutisch ingezet bij:

  • lage rugklachten
  • bekkeninstabiliteit
  • nekklachten
  • verkeerde houding